top of page

ACTIVITATS PUBLICITAT

A) El llenguatge de la publicitat

- Definició de publicitat.

La publicitat és un conjunt d'estratègies orientades a donar a conèixer productes i serveis a la societat otorgant-los certa reputació per tal de generar interès al client.


- Diferències entre publicitat i propaganda.

La publicitat té fins comercials, busca promoure productes i serveis amb l'objectiu d'atraure clients a adquirir-los.

Per a fer-ho possible, utilitza diferents mètodes i canals. En general, intenta crear anuncis cridaners per impactar a el públic, i utilitza els mitjans de comunicació, tant digitals com tradicionals, entre altres estratègies de promoció.

 

La propaganda, en canvi, no té fins comercials. El seu missatge busca promoure, fonamentalment, campanyes de tall ideològic, polític, doctrinari, religiós, educatiu, de conscienciació, etc., que generin un impacte en el públic i modifiquin la seva conducta o opinió en relació amb un tema concret. La seva finalitat real és atreure seguidors per a una causa, doctrina, creença o opinió. Les propagandes poden tractar, per exemple, sobre educació sexual, ambiental, poden ser de conscienciació contra el consum de drogues, alcohol o tabac; poden parlar sobre el tema de la discriminació racial, ètnica o sexual; o també ser campanyes de tipus polític, etc.


- Parts d’un anunci gràfic (Headline/Bodycopy/Visual/Payoff).

Headline (el titular): Text col·locat en una part ben visible de l'anunci (part superior o central).  El seu objectiu és captar l'atenció del consumidor al mateix temps que identifica el producte.

Bodycopy: Mitjançant llenguatge escrit s'explica i es desenvolupa el que expressa el titular. Les característiques del producte o servei, les utilitats, etc.

Visual : Una imatge estàtica que intenta captar l'atenció i mostrar el producte.  Com es veurà en l'apartat de la retòrica de la imatge, la imatge mostra la idea central de la campanya publicitària.

Payoff : L'eslògan, un lema memorable i enganxós que defineixi el producte o servei en poques paraules. La seva funció és la de comunicar la personalitat, l'estil i els valors de la marca. Sovint ajuden a que la marca sigui recordada. 


- Els contravalors de la publicitat (Elitisme/Egocentrisme/Permissivitat/Consumisme/
Consumisme desmesurat.

La publicitat busca transmetre uns valors positius per tal que el client senti interès i vulgui comprar el producte. Però moltes vegades, darrere d'aquests valors es fomenten contravalors com el sexisme, l'elitisme, el consumisme desmesurat, etc. Vivim en una societat dominada per la publicitat, és necessari que ens mantinguem crítics i sapiguem localitzar els contravalors d'una marca.

        
B) Preguntes sobre publicitat

 

- Què és el departament de comptes? 

El departament de comptes té una gran importància dins d'una agència, és el que està en contacte amb els clients i el que manté les relacions entre l'anunciant i l'agència i els fluxos d'informació. És a dir, que ajuda en la gestió i coordinació de tots els diferents departaments i així mateix en la gestió i supervisió de la producció.

Aquest, està compot per un equip de persones qui també coordinen el pla de comunicació, lideren el procés de pensament i lideren l'aspecte formal de les relacions internes i externes de l'agència.

 

- Què heu estudiat per treballar en un agència? 

Per treballar en una agència publicitària has d'haver estudiat o bé un grau en publicitat i relacions púbiques,  un grau en publicitat, màrqueting i relacions púbiques, un grau en comunicacions i relacions públiques, o un grau en publicitat.

- Com és el rodatge d'un espot? 

El rodatge d'un espot es duu a terme al lloc o escenari escollit. És una tasca entretinguda. Si s'ha elaborat un bon story board i les diverses vinyetes s'han analitzat amb calma abans d'anar al lloc de rodatge, es facilita molt la feina i s'assegura una bona filmació. S'ha de dur el material necessari: càmera de vídeo, el trípode, el material necessari per cada espot (vestuari, producte a anunciar, etc.)

- La publicitat és realment creativa? 

Sí, cal tenir molt clares les sensacions i els valors que es volen transmetre i saber com convertir aquestes idees en publicitat que capti l'atenció del públic. 

- Com s'aconsegueix que un anunci sigui viral? 

Es publica l'anunci en tots els llocs més freqüents visitats com son les xarxes socials, els videojocs o l'Internet.

- Com es posa el preu d'un producte? 

Es mira el tarjet amb un estudi de mercat, i es mira quin és el preu més adequat.

- Com escolliu en quins mitjans sortiran els anuncis? 

Depenen del públic al que estigui enfocat el producte.

- Com és que hi ha anuncis que no s'entenen? 

És un mitjà (la confusió) al qual recorren els publicistes que fa que es parli de l'anunci i s'aporti per l'espectador l'opinió del significat i les seves pròpies versions. Aquesta estratègia s'anomena marqueting viral.

- És el mateix fer un espot que una campanya de conscienciació? 

No, ja que fer un spot és menys feina ja que dura menys, com a molt un minut, i és per marques o empreses que es volen fer conèixer. En canvi una campanya és molt més extensa, acostuma a ser una marca més coneguda, comporta més feina, més personal i té una duració més extensa i per tant més detalls i més informació del producte patrocinat i anunciat.

 

- Han evolucionat molt els missatges publicitaris? 

Comparats amb, per exemple, els anys noranta moltíssim, el missatge, el que es volia transmetre, la imatge, els productes, com es transmetien les coses, la música, els eslogans, espots, les marques, tot. Per exemple, fa uns quants anys als anys noranta o seixanta sortien anuncis publicitaris masclistes i que possaven a la dona en una situació i posició molt baixa i invisible, com un objecte. En canvi ara està molt mal vist i quasi ja no es fa, això de deixar malament el gènere femení, el contrari, molts dels anuncis son feministes o tenen alguna relació o sentit a favor del feminisme i de la igualtat de gènere.

- Com és que m'agraden els anuncis de cotxes si encara no tinc 18 anys? 

Perquè els publicistes fan que encara que no necessitis un producte creguis que sí, et creen una necessitat.
 

- Com s'ho feien per què productes nocius semblessin bons? 

Posant l'atenció en un altre aspecte que no sigui el caràcter nociu del producte. 

- Com afecta la publicitat en un informatiu? 

Busquen la franga horària del tarjet, i posen en aquella franja l'anunci.
 

- La publicitat emocional menteix quan ens ven un món ideal? 

Sí. Mostra el que l'espectador vol veure per captar el seu interès. Però un producte no farà que la teva vida sigui ideal.

- Ens pots dir un exemple de com la publicitat crea problemes que no tenim?

En un anunci de crema reductora es veu una noia molt prima. Llavors l'espectador relaciona que com no està com la model doncs necessita el producte i que si el pren es possarà com ella.

bottom of page